Így készül:
- Egy keverőtálban törj össze 50 dkg túrót, keverj hozzá 2 dl-nyi búzadarát, egy csipet sót, 1 citrom reszelt héját és 3 tojást. Hagyd kb. 1 órán át pihenni a hűtőszekrényben.
- Moss meg 10 darab közepes epret, és vágd félbe őket.*
- Ha letelt az 1 óra, tegyél fel egy nagy lábasban vizet főni a tűzhelyre, és kezdj hozzá vizes kézzel a gombócok formázásához. Minden gombóc közepébe kerüljön egy fél eper.
- Ha forr a víz, beleteheted a gombócokat. A lábast időnként mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le a gombócok. Miután feljöttek a víz felszínére, még úgy 5 percig főzd őket.
- Miközben főnek a gombócok, készítsd el a prézlit. Zsemlemorzsát piríts meg serpenyőben állandó kevergetéssel. Mikor már megpirult, adj hozzá pár dkg vajat, és keverd tovább, míg a vaj megolvad.
- Ha a gombócok megfőttek, szűrd le azokat, és fogasd meg a prézliben.
*Az eper félbevágását illetően férjem jegyezte meg: ha nem hosszában, hanem keresztben vágod félbe, jobban hasonlít az alakja a gömb formához, és szerinte könnyebben elrejthető a gombóc közepén.